Ризница: Светски познати научник Милка Ивић

Разговарамо са академиком Предрагом Пипером о делу Милке Ивић, једног од највећих лингвиста које смо до данас имали.

Милка Ивић (рођена 1923) преминула је 7. марта 2011. у Београду. За универзитетску катедру стала је пре 60 година, као асистент Александра Белића. Пуну каријеру професора универзитета изградила је на Филозофском факултету у Новом Саду, а одлазећи у пензију , 1984. године, оставила је иза себе, заједно са мужем Павлом Ивићем - научну школу. Као научник широких интересовања, бавила се историјом лингвистике, синтаксом, семантиком, теоријом књижевног језика...
Дело Правци у лингвистици преведено је на десетак страних језика и учинило је име Милке Ивић познатим широм света. Следиле су књиге  Лингвистички огледи, О језику Вуковом и вуковском, О зеленом коњу, Лингвистички огледи , Ред речи, О речима, Когнитивни , граматички и културолошки аспекти српске лексике, Језик о нама, као и преко 400 других научних радова. Била је редовни члан САНУ и предавала је на више угледних универзитета у САД, Европи и Јапану.
Добитник је бројних награда и признања, као што су Седмојулска награда (1985), Октобарска награда Новог Сада (1963), Вукова награда (1992), Златна плакета за изузетне резултате у образовно-просветном раду Удружења универзитетских професора и научника Србије (1996) и Повеља за животно дело Удружења књижевника Србије (2005) .

У разговору са академиком Пипером осветљавамо њен неуморни рад на језичким проблемима и педагошки и људски лик.

Уредник и аутор емисије: Соња Малавразић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара