Читај ми!

Чедомир Васић „Де-кон(с)тракције", Галерија Б2

У београдској Галерији Б2, професор емеритус Чедомир Васић организовао је занимљиву изложбу на којој је приказао летимични поглед у идеје и теме којима се бавио током свог педесетогодишњег стваралаштва, групишући дела у девет поглавља.

„Луцидно и прецизно Васић ову поставку формулише као „Де-кон(с)тракције", будући да су ту садржане и (де)конструкције и контракције, и акције и атракције, са додатним појашњењем у загради - сажимање и простирање, вишезначно конструисање. Реч је о интензивном, узбудљивом и згуснутом путовању кроз више од пет стваралачких деценија Чедомира Васића, где су маркиране најзна- чајније тачке и одлике тог пута - а то су трајна утемељеност у античкој традицији, ненаметљива висока ерудиција, децентна субверзивност и ангажованост, фини хумор, непретенциозност, критичко преиспитивање историје и механиза- ма сећања, отвореност ка експерименту и новим медијима, тежња ка проширењу поља слике ка времену и простору, трајна опредељеност ка тзв. 'отвореном делу'", записала је у предговору каталога Данијела Пурешевић.

Чедомир Васић се појавио на нашој уметничкој сцени крајем шездесетих година као уметник изразито истраживачки настројен у пољу сликарства, и из тог раног период свог стваралаштва Васић је на изложби представио три рада (слике-колаже) потпуно кубистичког израза, који до сада нису излагани. Такође, никада није представљена ни свеска у којој је током 1970. године, подстакнут Вазарелијем, као и изучавањем разнородних теорија боје, промишљао и истраживао интеракције геометријских форми и колористичких односа.

На изложби су представљени и примери његових синтетичких пејзажа као и видео из средине седамдестих, када је током студијског боравка у Сједињеним државама почео да експериментише се медијима, што се огледало и у његовом каснијем стваралаштву. Овај кратак увид у Васићево стваралаштво завршава се с два примера лентикуларних слика, које су само технички ослонац његовој идеји разматрања односа спрам истине, историје и репрезентације.

Чедомир Васић припада оној одабраној групи уметника који јако добро осећају дух времена и у који вешто уклапају свој ерудитски потенцијал. Гост емисије биће Чедомир Васић.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво