Читај ми!

Велики жупан Стефан Немања-живот и дело

Гост Ризнице је историчар др Александар Узелац, виши научни сарадник Историјског института Београд

Најмлађи Завидин син (Тихомир, Мирослав, Страцимир) Стефан Немања, велики жупан Рашке, родоначелник, једне од српских, династија Немањића, која је владала око два и по века, рођен је, око 1113.године у Рибници (Подгорица), а упокојио се као монах Симеон 13. фебруара 1199. године у манастиру Хиландару. На Свету Гору долази код сина Саве после повлачења са престола великог жупана и предаје власти средњем сину Стефану 1196. године. Сматра се једним од најзначајнијих српских владара, а српска црква Стефана Немању слави као Светог Симеона Мироточивог.

У време своје владавине подиже низ монументалних владарских задужбина, од Богородичиног манастира и цркве Светог Николе код Куршумлије, Ђурђевих Ступова, али, посебно место заузима манастир Студеница, коју себи гради као маузолеј, као и манастир Хиландар, који је са сином Савом из темеља обновио 1198.године. Из манастира Хиландара његове чудотворне мошти пренете су 1208. године у манастир Студеницу.

У овонедељној Ризници о великом жупану Стефану Немањи, његовом животу и делу, историјским истинама и заблудама, као и недоумицама, у вези са родоначелником династије Немањића, говори историчар др Александар Узелац, виши научни сарадник Историјског института Београд.

Аутор и водитељ: Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво