"Није лако разумети моју музику"

Едисон Денисов је композитор ХХ века који је сматран заступником авангардног правца у руској музици.

На примеру његове прве симфоније, међутим, коју је уредница Горица Пилиповић изабрала за први Аутограм ове недеље, видећемо да се и један авангардиста може ослањати на традицију која му је претходила.

„Није лако разумети моју музику; она поседује велику унутрашњу тензију и концентрацију. Постоје композиције које се лако схватају и цене од првог слушања, али моје не спадају у ту категорију. Једини савет који бих могао да дам слушаоцима јесте - послушајте моју симфонију више пута."
Пред крај живота Денисов је компоновао и духовна дела. „Музика је уметност која је дубоко спиритуална", изјавио је. „Она је мистериознија и продире у тајну постојања много директније и тачније него уметност речи. Није случајно што је музика повезана са црквом. Она се, као и математика, налази у подручју које се приближава непознатом и иза којег се налази оно што називамо богом."

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво