О новим књигама Карл Увеа Кнаусгора и Давида Гросмана

Говоримо о новим књигама норвешког писца Карл Увеа Кнаусгора и израелског књижевника Давида Гросмана.

Ниједан савремени скандинавски писац, није се тако муњевито и вртоглаво пробио у сам врх модерне светске књижевности, као што је то успео норвешки аутор, Карл Уве Кнаусгор.

Првим дебитантским романом "Изван света" 1988. Карл Уве Кнаусгор добио је важну награду норвешке критике, а за наредни ,"Време је за све" неколико награда и међународну "Dablin Impakt". Међутим, светску славу, али и пометњу на књижевној сцени изазвао је својом аутобиографијом у шест томова "Моја борба", на 3622 стране која је излазила од 2009-2011. године.
Издавачка кућа "Booka" недавно је окончала овај велики књижевни пројекат, објављен је последњи, шести том књиге "Моја борба".
Гост данашње емисије је преводилац са норвешког језика, Радош Косовић.

Нови роман Давида Гросмана "Живот се са мном много поиграо", објављен недавно у издању "Архипелага", у преводу са хебрејског Душице Стојановић Чворић, представља велики тренутак савремене књижевности у свету. За претходни роман "Коњ улази у бар", Гросман је добио Међународну награду "Man Buker".

Захваљујући Давиду Гросману и његовом роману, можда први пут једна особа из наших крајева и нашег историјског и културног искуства постаје јунак једног великог романа светске књижевности. Јунакиња романа је Ева Панић-Нахир, а велики део романа одиграва се у Београду, у околини Варварина, на Голом отоку, као и у другим местима бивше Југославије.
О роману "Живот се са мном поиграо" разговарамо са уредником издавачке куће "Архипелаг", Гојком Божовићем, а чућемо и глас Давида Гросмана.

Георг Кулка ( 1897-1929), аусријски песник у фокусу је интересовања Бојана Белића.

Емисију Читач уређује и води Драгана Ковачевић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара