Нина Михаљинац

Нина Михаљинац "Уметност и политике сећања: траума 1999", CLIO, Београд.

Књига "Уметност и политике сећања: траума 1999" припада оној групи теоријских студија које анализирају уметничко стваралаштво у одређеном друштвено-политичком контексту, али имајући у виду и колективно психичко стање. У овом случају, то је НАТО бомбардовање СР Југославије 1999. године. Ауторка, др Нина Михаљинац је желела да мапира све оне појаве у уметничком животу Србије те године, а које су се директно или индиректно односиле на ту колективну трауму.

Књига "Уметност и политике сећања: траума 1999" Нине Михаљинац јесте аналитичко сведочанство о НАТО бомбардовању СРЈ, нестанку Југославије и економско-политичким импликацијама ратова, али, пре свега, о уметничкој и медијској сцени с краја XX и почетка XXI века, и култури сећања као доминантном личном/друштвеном односу према тим догађајима. То је прво истраживање и највећа "колекција" уметничких радова на тему бомбардовања, која обухвата преко сто педесет дела домаћих и иностраних уметника различитих генерација, некада сасвим удаљених поетика, политичких позиција и искустава (неки су били у Србији, неки на Косову, у избеглиштву, у дијаспори, мобилисани или у позицији невољних сведока).

 

Радови су истовремено одређени као субјективна сећања и историјски текстови, али и као изрази психолошких реакција на колективну трауму, а путем анализе уметничких сведочанстава ауторка пружа свој поглед на актуелну економску и политичку ситуацију Србије и света.

За глобални контекст тема је значајна јер је реч о првом виртуелном, глобалном, интернет рату (Вирилио, Игњатијеф, Чомски), па се у контексту бомбардовања могу истражити и дискутовати негативни ефекти развоја глобалне економије, постколонијализма, проблеми контроле, надзирања, и уопште - будућности света.

Гошћа Знакова биће др Нина Михаљинац.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво