Говоримо о пољском песнику Станиславу Гроховјаку и Недељи норвешке културе.

Светска књижевност

У емисији Читач говоримо о пољском песнику Станиславу Гроховјаку, који је био један од највећих песника своје генерације, вођа аутора окупљених око листа „Савременост" који је значајно обележио шездесете године XX века пољске песничке сцене. Етикетиран је као песник који прославља ругобу и накарадност, будио је чуђење код читалаца и критике својим новим експресивним средствима.

„Менует с погребником" је прва интегрисана збирка Станислава Гроховјака на нашем језику у издању Енклаве. Гости емисије су преводилац Милица Маркић и уредник ове књиге Звонко Карановић.

У УК „Стари град" почиње Недеља норвешке културе. Најављујемо књижевно вече у оквиру ове манифестације када ће се говорити о писцима Тарјеју Весосу и Јенсу Бјернебуеу. Иако се убрајају у модерне класике норвешке књижевности 50-их и 60-их година, ови писци су доскоро били мало познати нашој читалачкој публици, која је чекала више од пола века да би у преводу на српски језик имала романе „Птице" и „Ледени дворац" Тарјеја Весоса и трилогију „Историја бестијалности" Јенса Бјернебуеа.

О Недељи норвешке културе разговарамо са Ружицом Радуловић из „Скандинавског кутка" и уредницом у издавачкој кући Дерета Катом Калуђеровић.

Емисију Читач уређује и води Драгана Ковачевић.

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се