Вождовац некад и сад - како се прослављала школска слава Свети Сава

Документарни програм

Учитељица у пензији, Љубица Радић рођена Живковић, рођена је и одрасла на Вождовцу, једној од највећих Београдских општина. Некада је подручје Ауто команде и Душановца било под виноградима, са малим кућама и великим баштама, пуним деце. Данас је потпуно другачија слика.

У време када је учитељица Љубица Радић била дете, славила се слава и прослављао Свети Сава. Када је и сама постала учитељица, школска слава Свети Сава је била строго забрањена а учитељи су, пошто су живели у помоћним објектима у склопу школског дворишта, а школа је увек била крај Цркве, пратили и кажњавали децу која су на Савиндан одлазила у Цркву по пакетић. Учитељица Љубица није живела у школском објекту, већ у родитељској кући, па ни зато, а ни по убеђењу, није то морaла да ради.

Аутор емисије Драгана Вељковић

Говори да бих те видео

Autor:
Група аутора

Серија полусатних документарних репортажа, за чији је скупни назив узета позната Сократова изрека: "Говори да бих те видео". Ова оригинална продукција Радио Београда 2 сједињује квалитете актуелног друштвеног ангажмана и култивисане радиофонске обраде. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво