Српска соло-песма

У последњој емисији јануарског циклуса "Како слушати музику", посвећеног жанру соло-песме у српској музици, биће речи о примерима из друге половине ХХ века. Циклус припрема Катарина Јосифовић.

У протекле три емисије говорили смо о настанку соло-песме на нашим просторима и њеном развоју од средине XIX века до првих деценија XX-ог. Осврнули смо се на опусе композитора којима је соло-песма била веома важна и који су својим стваралаштвом унели значајне промене у жанр, те усмерили његов развој. Међу њима смо истакли соло-песме Јосифа Маринковића, Петра Коњовића, Милоја Милојевића, Љубице Марић, Станојла Рајичића и других. У данашњем прегледу развоја соло-песме у другој половини ХХ века треба истаћи да је за овај период карактеристична разноврсност музичког језика која проистиче из разлика у индивидуалним стиловима аутора. Такође, у њиховим поетикама јављају се нео стилска усмерења уклопљена у модернистички израз. Приметан је и континуитет у односу на претходну генерацију.

Како слушати музику

Autor:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори емисија Како слушати музику. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво