Ходочашће руже

У вечерашњој емисији Висине од 19.05 можете слушати део ораторијума „Ходочашће руже” Роберта Шумана.

 

Дело је настало 1851. године, као Шуманов 112. опус. То је време кад је Шуман прешао из Дрездена, који су он и Клара презирали, у Диселдорф, где му је дужност била да руководи оркестром и хорским друштвом. То значи да је на располагању имао одговарајући извођачки апарат за компоновање једног ораторијума. „Ходочашће руже" је, додуше, камерни вид овог жанра, постоји чак и у верзији за гласове и клавир.

Шуман је био инспирисан истоименом бајком Морица Хорна. Ружа је симбол љубави и Краљица вила шаље је у облику девојке међу људе. Роза и сама носи цвет руже као залог своје земаљске среће. У почетку је нико не прихвата, а затим наилази на погреб, где стекне искуство саосећања. Хор вила је мами да се врати. Гробар јој пружа заклон преко ноћи, а затим је прихвата млинар чија је кћерка недавно умрла од љубави и Роза постаје њена двојница. Као становница села ускоро се удаје за Макса, шумаревог сина, и рађа сина. Ставља ружу у синовљеве руке и умире смрћу пуном светлости.

Уредница је Горица Пилиповић.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара