Монтенегро вс Црна Гора

Надомак дијалога?

Прошло је тачно двадесет дана од доношења Закона о верским слободама у Црној Гори и исто толико дана масовних протеста против истог тог акта. Захтев за повлачење закона проистиче из осећаја угрожености и убеђења да он доноси највећу могућу штету највећем броју православних верника у Црној Гори.

Црногорска влада не признаје овај правни парадокс већ и даље тврди да су протести засновани на митовима о отимању имовине и избацивању Српске православне цркве из Црне Горе а да је закон донет у складу са уставом, препорукама Венецијанске комисије и највишим демократским стандардима.

Раскорак у виђењу истих ствари надишао је давно правни па и верски и зашао у домен политичког спора. Све то даје за право тврдњама да је управо одатле и потекао и да имплицира проблем демократских, људских и грађанских права бар трећине становника Црне Горе. Управо о томе, о социо-политичком аспекту, последицама и могућем епилогу кризе за Речено и прећутано говоре координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске Велибор Џомић, професор Факултета политичких наука Часлав Копривица и извршни директор Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић.

Уредник и водитељ емисије је Радован Пантовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво