„Соко хоће високу литицу, Соко неће жабу из лужине"

Емисију "Контрапункт" посвећујемо проф. др Иљи Михајловичу Числову, истакнутом преводиоцу, слависти, есејисти и публицисти који је преминуо 16. децембра 2019. у Москви у 55. години живота.

Сахрањен је на славу Светог Николаја, на Алабушевском гробљу у Москви. Иљу Михајловича одликовала је велика љубав према српском народу и најдубље знање о његовој историји, култури и националној традицији. Велики је допринос И.М. Числова србистици и славистици уопште, као и руском новинарству. Његови велемајсторски уметнички преводи препознати су у професионалном окружењу као најбољи. Неупоредиве домете, Числов је достигао као уредник и преводилац сабраних дела Светог Николаја Српског, као и поеме „Луча микрокозма" митрополита и владара Црне Горе Петра Другог Његоша кога је Числов сматрао за "највећег српског и највећег јужнословенског песника, који је по свом песничком дару једнак нашем Пушкину". Десетине песничких збирки најбољих српских песника које је Числов превео, Антологија српске поезије коју је саставио, такође су непроцењив допринос словенској филологији.

О Иљи Числову за Контрапунт говори проф. др Радмило Маројевић, а слушаоци ће бити у прилици да чују део интервјуа са проф. др Иљом Числовом, насталог на броду Принцеза Анастасија током одржавања јубиларног 150. Свесловенског сабора у Москви и Петрограду, 2017. године.

Аутор емисије Биљана Ђоровић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво