Археологија и псеудоархеологија

Саговорник: проф. др Александар Палавестра, Одељење за археологију Филозофског факултета у Београду

Живимо у ери која се одликује незапамћеном лакоћом преношења информација, али нажалост, подједнако и дезинформација. Уз помањкање критичког мишљења и рационалног сагледавања стварности, то условљава све већи успон псеудонауке и све теже разграничење утемељених од неутемељених схватања, и у науци и у друштву, и локално и глобално.

 

Стога није изненађујуће да се и археологија - као научна дисциплина чији је циљ да нам пружи што вернију и што поузданију слику о нашој колективној прошлости - суочава са великим изазовима бујања научно непоткрепљих гледишта, произвољних тумачења, „алтернативних чињеница" и других препознатљивих одлика доба које многи увелико означавају као „ера постистине". Утолико је потребније и значајније стално подсећање на опште методолошке темеље научних истраживања и објективне критеријуме њихове ваљаности, поперовско инсистирање на проверљивости научних хипотеза, као и нераскидиво јединство многобројних научних области и дисциплина које проучавају природу и човека, као њен неодвојиви део.

Музички уредник: Ивана Ђорђевић

Тон-мајстор: Владимир Пенђер

Аутор емисије: Срђа Јанковић

Соларис

Autor:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво