Читач

У емисији "Читач" данас говоримо о новим књигама...

Норвешка списатељица, Маја Лунде (1975) ауторка је романа "Историја пчела". Спајајући прошлост, садашњост и будућност, "Историја пчела" плете епску причу о три генерације пчелара.

Маја Лунде књижевну каријеру започела је романима за децу и младе и писањем сценарија за филм и телевизију. Када се 2015. појавио роман "Историја пчела" освојио је угледну Награду норвешких књижара и постао интернационални бестселер преведен на бројне светске језике. О овој књизи разговарамо са преводиоцем, Радошем Косовићем.

Кристофер Хоуп, романописац, песник и новинар рођен је у Јоханесбургу 1944, живи и ради у Француској. 70-тих година прошлог века, Хоуп се сукобио са властима апартхејда и напустио домовину, ипак, све време у његовим многобројним награђиваним делима, преовлађују теме које се тичу расизма и јужноафричког друштва. И најновији роман Кристофера Хоупа ,"Џимфиш", бави се истим темама.

О роману говори уредник "Геопоетике", Владислав Бајац, а чућемо и глас Кристофера Хоупа.

Представљамо роман првенац британске књижевнице, Весне Марић, "Плава птица". Њен роман је аутобиографска ратна проза који је пробудио интересовање у свету и преведен је на више језика. Од земаља бивше Југославије за сада је преведен само на хрватски језик. Са ауторком смо разговаарали на сајму књига у Пули.

Есеј Бојана Белића је једно размишљање о роману Гинтера Граса "Лимени добош".

Емисију Читач уређује и води Драгана Ковачевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво