Аутограм

Наследник Николаја Римског Корсакова

У првом Аутограму ове недеље уредница Горица Пилиповић представља I симфонију петроградског пријатеља Игора Стравинског и професора Дмитрија Шостаковича - Макса Штајнберга.

Максимилијан Осејевич Штајнберг рођен је у Виљнусу 1883, а умро у Лењинграду 1946. Занимљиво је да је на Санктпетербуршком универзитету студирао и природне науке и композицију, дипломирао је 1908, а професори на конзерваторијуму су му били Римски-Корсаков, Љадов и Глазунов. Чим је дипломирао постао им је колега и остаће то све до своје смрти, заправо наследио је свог професора композиције и таста Римског-Корсакова који је преминуо исте, 1908. године. Штајнберг је био активан и у друштвеном животу као члан Друштва за савремену музику, лењинградског огранка Асоцијације за савремену музику и Клуба пријатеља камерне музике. Био је и члан уметничког савета Филхармоније и Опере, члан жирија на многим такмичењима, а кад је 1932. основано Удружење совјетских композитора Штајнберг је наравно приступио и њему и то као члан извршног одбора. Укратко, једна веома угледна личност. Стекао је и репутацију наследника Римског-Корсакова и редиговао је неколико његових дела за штампу, укључујући и чувену студију Основи оркестрације.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво