Знакови

Уметност деведесетих

Поводом отварања изложбе "Деведесете: Речник миграција" у Музеју Југославије, о којој ћемо говорити следеће суботе, данас у Знаковима фокусирамо уметност деведесетих, као један политички, друштвени, културни и уметнички спецификум.

Уметност деведесетих у Србији започела је ту декаду као део "југословенског културног простора" да би избијањем рата, финансијским, моралним и политичким суновратом, кроз борбу за опстанак, али и дигнитет, успела да продукује неке од најбољих дела свеукупне националне уметности. Термини као што су "уметност затвореног друштва" или "креативни ескапизам" само донекле објашњавају стратегије уметника у борби за истинску уметност, ону која не признаје границе, ни оне изнутра ни оне споља, ону која говори универзалним језиком и показује да је "Београд свет".

У првим годинама двехиљадитих у Знаковима су вођени разговори с главним актерима сцене, и из тих разговора данас ћемо чути делове који најбоље дају увид у уметничка дешавања током деведесетих година XX века.

За Знакове говоре: Ирина Суботић, Лидија Мереник, Јасмина Чубрило, Дарка Радосављевић, Дејан Сретеновић, Јеша Денегри, Мишко Шуваковић, Јован Деспотовић, Милета Продановић и Стеван Вуковић.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара