Поезија уживо! - Вече Пера Зупца у Нишу

У оквиру програмског циклуса Поезија уживо! који организује Радио Београд 2, у понедељак 16. децембра од 19 часова, одржаће се вече Пера Зупца у Народном позоришту у Нишу, уз директан пренос на таласима Радио Београда 2.

Перо Зубац (Невесиње, 30. мај 1945) је српски књижевник. Основну школу завршио је у родном Невесињу, гимназију у Лиштици и Зрењанину. Студирао је књижевност јужнословенских народа на Филозофском факултету у Новом Саду. Члан је „Удружења књижевника Србије" и „Друштва књижевника Војводине" .

Објавио је преко педесет књига поезије, двадесет књига песама за децу, једну књигу есеја, лирску студију о Ленки Дунђерској, три књиге пародија на југословенско песништво (Пантологија нова, Смејуљци, Перодије), 16 антологија југословенског и страног песништва. Песме су му превођене на преко двадесет светских језика. Налази се у десетак страних и преко три стотине српских антологија поезије. Најпознатији је по својој чувеној поеми „Мостарске кише".

Написао је сценарија за осам документарних филмова и целовечерњи филм "Центар филма" из Београда о Јовану Јовановићу Змају. Као телевизијски аутор и уредник написао је и реализовао преко четири стотине сценарија за документарне, музичке, забавне, уметничке и емисије за децу и младе. Био је уредник популарних југословенских серијала за децу "Музички тобоган" и "Фазони и форе" и популарне серије класичне музике Радио-телевизије Србије „Хармонија сфера".

За књижевни рад награђен је свим значајним домаћим признањима, као што су: „Горанов вијенац", „Горанова плакета" за књижевност за дјецу, „Јован Поповић", „Жарко Васиљев", „Октобарска награда" Новог Сада, „Повеља Новог Сада", „Награда ослобођења Мостара", „Златна плакета града Вуковара", „Велика повеља града Краљева", „Награда ослобођења Кикинде", „Стражилово", „Змајев штап", Награда Сремских Карловаца "Павле Адамов", Награда "Змајевих дечјих игара" за књижевност за децу, награда "Стара маслина" за књижевност за децу, „Златни кључић" Смедеревске песничке јесени за књижевност за децу, „Златна чаша" манифестације „Чаша воде са извора", „Награда ослобођења Војводине", Годишње награде „Радио Београда".

Карте за вече Пера Зупца могу се преузети на благајни Народног позоришта у Нишу.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво