Аутограм

Представићемо два квартета са чембалом Јоханa Шобертa

Највећи део свог опуса Јохан Шоберт је посветио чембалу пишући бројне сонате за овај инструмент, соло или у пратњи неколико гудачких инструмената. Компоновао је и концерте, симфоније, као и једну комичну оперу. Његова дела, штампана у Паризу између 1761. и 1767. године, откривају осетљиву, радозналу природу, која се музички изражава изузетно вештим композиторским рукописом, склоним интроспекцији и меланхолији. За разлику од савременика, који су предност давали виолини, Шоберт је у први план увек стављао чембало дајући му брзе, линеарне деонице, лишене претераних украса, али са много удвојених октава, арпеђа, тремола. Све ово указивало је да у чембалу често сагледава читав оркестар и том развијеном структуром покушава да дочара пуноћу његовог звука.

У данашњем Аутограму представићемо два Шобертова квартета са чембалом: Квартет у еф-молу, опус 7 број 2 и Квартет у Ес-дуру, опус 14 број 1, на снимку који су остварили Лућано Згрици, на клавиру израђеном у Бечу 1820. године, виолинисткиње Кјара Банкини и Вероник Межан и виолончелиста Филип Босбах.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво