Висине

Рана духовна музика

У емисији Висине можете слушати одломак литургијске драме из XI века Спонсус. Уредница је Горица Пилиповић.

Литургијска драма је рана хришћанска позоришна форма, настала из саме мисе као релативно сложен ритуал који је подразумевао и сценске елементе. Наиме, Црква је у првим вековима хришћанства забрањивала верницима да присуствују приказивању грчких античких драма сматрајући их неодговарајућим манифестацијама декадентног паганства. Кад су се с временом те наводно неморалне представе угасиле, Црква је преузела на себе улогу иницијатора нове драмске форме која је била не само морална по новом схватању, већ и едукативна и строго религиозна. Приликом посебно важних празника, као што су Васкрс и Божић, служба је прекидана у одређеном тренутку и свештеници би приказивали догађај о којем је реч. У почетку су текстови литургијских драма били кратки, узимани су из Библије и били у прози, на латинском језику. Постепено се, међутим, све више употребљавао и језик локалне заједнице. Убрзо су стихови смењивали прозу, а народни језик латински. И тако у једној од првих литургијских драма - Спонсус - хорски парт је на латинском, Христ и девице говоре подједнако на латинском и француском, а анђели искључиво на француском и то дијалектом из Поатуа.
Спонсус датира с краја XI века у Француској. Наслов долази од латинске речи spondere што значи обећати, другим речима, а како сведоче и дан-данас романски језици, спонсус и спонса су вереници, супружници, а у хришћанској симболици то се, наравно, односи на Христа и Цркву.

 

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво