Знакови

Милован Дестил Марковић "Баркодирана слика", Ликовна галерија Културног центра Београда

Милован Дестил Марковић припада оног групи уметника који су почетком осамдесетих година прошлог века, после исцрпљења пројекта Модерне, променили парадигму уметности и увели је у оно што су теоретичари у почетку звали "постмодерна". После крешенда Модерне, знаног као концептуална уметност, осетила се потреба повратка слици, али потпуно другачије схваћеној, на новим постструктуралистичким и деконструктивистиким идејама. Слика престаје да буде одраз или израз стварности, ма како је схватали, већ поље исказивања идеја и критика на ту стварност. После значајног успеха првим изложбама и наклоности стручне јавности и критике, Дестил Марковић се средином осамдесетих сели у Берлин, где и данас махом живи. Но и даље је веома присутан на нашој сцени, кроз групне или самосталне презентације свог рада.

На изложби "Баркодирана слика" у Ликовној галерији Културног центра Београда, Милован Дестил Марковић је представио слике из два циклуса "Баркодови" и "Портрети текстом", а који припадају његовој идеји трансфигуративности. У циклусу "Баркодови" Марковић је кроз, на први поглед, класично схваћену (апстрактну) слику исказао велику критику глобално владајућег либералног капитализма, али и своју улогу (уметника) као реметилачког/субверзивног фактора у том "идиличном" свету уношењем графитиских парола. Други циклус је настао као последица разговора с бескићницима, чије је изјаве исликао на високим вертикалним платнима. Подсетимо се: "Бескућници Београд" је током 2002 - 2003. био представљен целом висином на згради Албаније.

Милован Дестил Марковић је дипломирао 1983. на Факултету ликовних уметности у Београду, и од тада је приредио бојне самосталне изложбе и учествовао у многим групним презентацијама, како у Србији тако и у иностранству. Од 1986. живи и ради у Берлину. Посебно је поносан на чињеницу да је један од оснивача клуба Академија на ФЛУ.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се