Висине

Албум Lux feminae

У вечерашњим ВИСИНАМА представићемо замашан истраживачки и извођачки подухват Lux feminae који је велика каталонска певачица Монсерат Фигерас објавила 2006. године. Ради се о антологији песама о жени насталих на Иберијском полуострву у средњем веку. Стихови су испевани на свим језицима који су у то доба говорени на иберијском тлу: поред неколико варијанти средњовековног шпанског, писани су и на арапском, хебрејском и баскијском.
Монсерат Фигерас је покушала да начини еволуциону типологију којом је у средњовековној шпанској музици представљана жена, те је комаде које је одабрала поделила у седам категорија чији је оригиналне називе на латинском могуће преведсти као: Жена старог доба, Нова жена, Разиграна жена, Мистична жена, Жена-мајка, Жена која тугује. Ову типологију заокружила је неутралним ставовима насловљеним Светлост.
Албум Lux feminae Монсерат Фигерас снимила је са групом музичара коју предводи њен супруг Жорди Саваљ: ту су Тина Агард и Ариана Саваљ, сопрани, Богдана Олавиде, мецосопран и псалтеријум, Лоранс Бонал, контра-алт, Пир Хамон, флауте, Ендрју Лоренс-Кинг, харфа, Ролф Лислеванд, гитаре, Дрис Ел Малуми, уд, Фахми Алкај и Фридерике Хојман, виола да гамба, Педро Естебан, Марк Клос и Карло Рицо, удараљке, и, наравно, Жорди Саваљ, византијска лира, ребаб, виола да гамба.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво