Хипократија

Онколошка урологија

Тема је онколошка урологија и какви су даљи изгледи у Србији у борби уролога са злоћудним и често смртоносним туморима мокраћних органа, а поред тога и с туморима гениталних органа мушкараца. Гост данашње емисије је професор Медицинског факултета у Београду др Зоран Џамић, специјалиста уролог и директор Клинике за урологију Клиничког центра Србије.

Историјски гледано, урологија као део медицине посвећена је мокраћном систему, а уз то, када су у питању мушкарци, и репродуктивним органима, своје почетке има у давним временима, зато што су људи, а нарочито мушкарци, у разним периодима живота почињали да се боре са тешкоћама при мокрењу, с каменом у мокраћним путевима, с туморима тестиса и много чим другим што их је често стајало живота. Лечење уролошких проблема одувек је постојало, али то се не може рећи и за повољне резултате лечења. Њих није било. Тек појава модерних инструмената и знатно касније и антибиотика, довели су до револуционарне трансформације у урологији, јер је смањена велика смртност после било ког до тада примењиваног хируршког поступка.

Онколошка урологија, тј. део урологије који се бави разним типовима канцера, представља највећи и најтежи део опште дневне уролошке праксе. То је зато што су уролошки тумори врло чести, а неки и најчешћи међу злоћудним творевина у телу човека.
Канцер простате је једна од уобичајених медицинских тема у штампаним и електронским медијима, зато што је он зло број један у мушком делу популације. Осим тога, као директан узрок смрти на другом је месту у низу убица који се јављају и расту на другим местима у телу. Канцер мокраћне бешике је такође чест и заузима пето место међу злоћудним творевинама у телу мушкараца. Канцер бубрега показује у свету и у Србији пораст учесталости по стопи од 2 до 4 одсто годишње.
Срећом, рана дијагноза канцера уз помоћ модерне опреме којом располаже и КЦС, омогућава њихово успешно одстрањивање у раној фази болести, што често доноси излечење. У противном, смртност од карцинома бубрега је око 40 одсто и то у току лечења. На несрећу, изгледи за успешно лечење узнапредовалих и расејаних, тј. метастатских уролошких тумора веома су мали.
Туморти тестиса заузимају посебнно место у онколошкој урологији. Они се виђају међу млађим људима и одлично се лече чак и кад је болест узнапредовала. То се сматра примером победе модерне медицине, а посебно онколошке урологије над канцером.

О стратегији у рату са злоћудним и смртоносним болестима у урологији, говориће наш данашњи гост, уважени професор др Зоран Џамић.

Eмисију припрема и води Момчило Б. Ђорђевић.

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара