Ризница

Одликовања пуковника Војислава Анђелковића

Кабинет за медаље при Архиву Српске академије наука и уметности богатији је за изузетну збирку одликовања за ратне заслуге, у Балканским и Првом светском рату, пуковника Војислава Анђелковића, дар његових унука Стефана и Илије Лукачевића. За своје војне заслуге пуковник Анђелковић одликован је бројним домаћим и страним одликовањима, изузетно вредним и историјски веома значајним. Аутентичне технике израде познатих европских медаљерских радионица, рељефне илустрације, национални мотиви и државна обележја приказана на одликовањима пуковника Анђелковића сврставају ове примерке примењене уметности у сам врх српске и светске фалеристике.

У овонедељној Ризници о изузетној збирци одликовања домаћих и страних пуковника Војислава Анђелковића, за ратне заслуге у Балканским ратовима и Првом светском рату, сачуваних 26, који су сада у Кабинету за медаље при Архиву САНУ, дар његових потомака, о животу и борбама пуковника Анђелковића говори његов унук проф. др Илија Лукачевић. На почетку Ризнице чућемо и председника Српске академије наука и уметности академика Владимира С. Костића и академика Василија Крестића, управника Архива САНУ, који говоре о историјској и уметничкој вредности ове изузетне збирке одликовања.

Аутор и водитељ: Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се