Читач

У емисији "Читач" слушамо разговор са америчким књижевником, Дејвидом Ваном, који је био гост Београда.

Рођен је на Аљасци 1966. Дуго година ниједан издавач није желео да објави његову прву књигу "Легенда о самоубиству", а када је објављена, освојила једанаест награда и преведена на више од двадесет језика. У међувремену Дејвид Ван је написао још пуно књига .О његовом кључном књижевном делу, роману "Легенда о самоубиству" разговарамо са аутором.

У Kрокодиловој кући за писце ових дана је боравио немачки писац, Јохен Шмит. Рођен је 1970. у Источној Немачкој. Имао је деветнаест година када је пао берлински зид. Поред писања бави се и превођењем. Аутор је више књига, између осталих: "Шмит чита Пруста", "Шнекенмиле", "Мисија за Ота Kванта"... Уочи јубилеја, пада Берлинског зида, а то је 9. XI 1989. разговарамо са Јохеном Шмитом.

Препоручујемо за читање нов превод старе књиге Петера Хандкеа "Још једном за Тукидида". Kњигу представља преводилац, Жарко Радаковић.

Још једна књига о којој говоримо у емисији Читач је "Антологија савремене шведске ноир приче" коју исписује седамнаест аутора. Између осталих то су: Стиг Ларшон, Хенинг Манкел, Сара Стридсберг и други. Саговорница је Татјана Симоновић која је превела неке од прича. Издавач је "Танеси".

У свом есеју Бојан Белић се осврће на једну причу Ерста Теодора Амадеуса Хофмана.

Емисију Читач уређује и води Драгана Kовачевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво