Како слушати музику?

Музички класицизам

Циклус емисија Како слушати музику овог месеца посвећен је једном од најзначајнијих и најутицајнијих стилова у историји - музичком класицизму. Током четири емисије, уредница и водитељка Зорица Премате говориће о настанку, концептуалној основи и развоју овог стила кроз његове естетске постулате, а посебну пажњу поклониће разним појмовима, међу којима су: симетрија, склад, контраст, драматика и драматургија, духовитост, хумор и хуманизам.

18. век је за музичку уметност био век велике стилске прекретнице и разноврсности, век у коме су, између осталог, инструментална музика и њене аутохтоне форме дефинитивно остварилe превагу над вокалном музиком. Такође, то је био и век када су, опет судбински за историју музике, световни музички облици и жанрови заувек надвладали духовне, а музика je остварила примат у односу на остале уметности. Осим у архитектури и драми, класицизам ни у једној од уметности није остварио толико разгранату, богату, садржајну и свеобухватну стилску матрицу.

 

Како слушати музику

Autor:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори емисија Како слушати музику. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво