Златни пресек

Слободанка Боба Ступар "Степенице IV", Галерија Задужбине Илије М. Коларца; Сунчица Ламбић-Фењчев "13. Бијенале акварела", Зрењанин.

Настављајући истраживања визуелног потенцијала степеница, Слободанка Боба Ступар се новим радовима под називом "Степенице IV" представља у Галерији Задужбине Илије М. Коларца. Већ неколико година уназад, Слободанка Ступар фотографски, из различитих ракурса, бележи степеништа на најразличитијим архитектонским локацијама, преноси те записе на алуминијумске плоче и потом их комбинује у веће целине, чиме добија потпуно нову визуелну представу сопственог значења и ритма. У том процесу, степенице губе своју архитектонску функцију, и само у уметницином осећању се налази сећање на њихово порекло, а постају визуелне представе новог смисла и сензибилитета. Представљене радове у галерији прати и звук као саставни део амбијента, али и посебних радова, што Слободанка Ступар често користи као употпуњавање или наглашавање амбијента.

Замишљена као манифестација која популарише једну ликовну технику, Уметничка колонија Ечка је сходно времену и променама унутар саме уметности прерасла у бијеналну манифестацију која за свој основ има анализу идеје акварела. "13. Бијенале акварела", чији је селектор историчар уметности и кустос Мирослав Карић из Београда, представља од 7. октобра радове 17 уметника, као и део колекције Савремене галерије, обједињене називом "Скице за покретне слике". Тематска и идејна окосница и веза уметничких радова, према концепту Карића, јесте покретна слика, прецизније кинематографска репрезентација реалности која за уметнике постаје широко поље инспирације, референци, евоцирања медијских карактеристика филма  и њему припадајућих поетика, мотивских апропријација, кроз које уметници артикулишу и елаборирају своја истраживања и концепте. Разматрање односа феномена седме уметности и акварела подстакнуто је, између осталог, и чињеницом да се акварел као ликовна техника неретко користи за илустрацију и детаљну визуелну разраду филмских сценарија/приче (storyboard) или за скицирање редитељске идеје у смислу преовлађујуће атмосфере, естетског тона и емотивног штимунга у појединим сценама као и у самом филму (moodboard).

Гости емисије ће бити: Слободанка Боба Ступар, ауторка изложбе "Степенице IV" и Сунчица Ламбић-Фењчев кустоскиња "13. Бијенале акварела".

Уредник и водитељ емисије: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво