Знакови

Перица Донков "Слепа вера", Кућа легата, Београд

После дужег времена, у Београду у Кући легата представља се уметник Перица Донков изложбом "Слепа вера", на којој представља радове настале у последње 3 године. Пратећи структуру изложбеног простора Куће легата који се састоји од пет сала, Донков је целокупну изложбу поделио на 5 тематски заокружених сегмената: "Соба са погледом", "Поступак за тетовирање властитог ткива", "Равнање главе", "Глува соба" и "Слепа вера". Сваки сегмент изложбе постављен је тако да асоцира на сакралне просторе, с доминантном, централном сликом великих димензија на чеоном зиду, чиме се Донков надовезује на своја ранија истраживања сопствених "светих места", склоништа од дистопијског окружења. Према речима самог Донкова, на семантичком нивоу то је даља разрада "слике као склоништа", лично бекство од патологије времена и суноврата свих вредности, те његово ослобађање од привида којим смо окружени.

На сликама доминирају хоризонталне линије и поделе површина, као својеврсни седименти, наслаге различитих "материјала", сабијених, пресованих, како би пружили што бољу заштиту унутар склоништа. Спознајом функционисања савременог света, Донков својим тамним бојеним исказом покушава да превазиђе "егзистенцијални амбис пред којим се налазимо, те постојање и егзистенцију учини могућом са позиција неког новог хуманизма и притом се избори за апсолутну слободу ОД и апсолутну слободу ЗА", написала је у предговору каталога историчарка уметности Милица Тодоровић.

Перица Донков је завршио Факултет ликовних уметности у Београду 1981, где је и магистрирао 1984. Организовао је 23 самосталне изложбе а учествовао је на преко сто групних манифестација. дела му се налазе у свим релевантним институцијама уметности у земљи. Ради као редовни професор на Факултету уметности у Нишу.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара