Хипократија

Да ли смо жртве заблуда о канцерогеним ефектима зрачења којима смо изложени у свакодневном животу па и током медицинских прегледа скупим апаратима?

Гост данашње Хипократије је господин Љубомир Куриј, медицински физичар у Националном центру за гама нож, Клиничког центра Србије.

Страх од радиоактивног зрачења заснован је на историјској истини, реалан је и дубоко је укорењен у свести људи. Двострука нобеловка Марија Склодовска Кири умрла је 1934. године од леукемије проузроковане зрачењем радијума који је открила у својој лабораторији. Последње две генерације људи, добро се сећају 26. априла 1968. и катастрофе у Чернобилу, радиокативног зрачња и његових смртоносних последица. У неколико прошлих деценија није се много знало о дугорочним ефектима зрачења и наука није могла дати неке поуздане информације које би деловале умирујуће на јавност. Због опште забринутости јавности, углавном оправдане, али понекад и претеране, наметнуте су строге мере за заштиту људи од штетног дејства зрачења чији су извори медицински или индустријски апарати са јонизујућим зрачењем, или пак посебна опрема и радиоактивне материје.

Данас се у медицинским круговима све чешће говори о претераном коришћењу драгоцених дијагностичких апарата, који нажалост емитују канцерогено јонизујуће зрачење чији се ефекти виде тек после више година од завршеног прегледа. То је непријатна реалност о којој се мало говори за разлику од измишљених канцерогеног зрачења мобилних телефона и њихових релејних антена. 

О космичком, тзв. позадинском зрачењу, које је неизбежно и нешкодљиво, као и о осталим врстама зрачења која се користе у медииицинске и индустријске сврхе, говориће наш уважени гост, чији је животни позив прорачун доза зрачења коришћених у терапијске сврхе, нарачито у Националном центру за гама нож у КЦС.

Eмисију припрема и води Момчило Б. Ђорђевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво