Знакови

Аница Вучетић "Између светова", Галерија ""Podroom" Културног центра Београда

После дужег времена, београдска уметница Аница Вучетић се самостално представља током октобра месеца у галерији "Podroom" Културног центра Београда изложбом "Између светова" на којој је представила девет видео радова/инсталација насталих у протекле три године. Као и обично, видео радови припадају једном концепцијском оквиру, тако да могу да се посматрају и самостално, али и као делови једне амбијенталне целине у простору галерије.

И овога пута Аница Вучетић наставља да истражује поље између два света, оног "стварног" и оног "имагинативног", оног "спољњег" и онога "унутрашњег". Користећи јединствене поступке при снимању и обради видеа, она постиже ефекат претварања стварног у имагинативно, реалног у подсвесно, ослањајући се истовремено и на метафору, и на асоцијацију, и на симболику и на алегорију. Тај јединствени стил, којим је увек различита, а ипак препознатљива, и који се ослања на успоравање реалног покрета, блуровање (на различите начине) дефинисаности ликова и објеката, уз употребу више слојева (лејера), омогућава јој да ствара јединствене визуелне есеје и елегије које у себи обједињавају поезију, музику, филм и ликовну уметност.

"За њену уметничку праксу карактеристична је процесуалност рада која почиње са промишљањем визуелне представе кроз сценарио, сценску радњу, дефинисање background-a  и светлосних ефеката, потом кроз продукцијске послове монтаже слике и звука, до рада са простором у излагачкој пракси када у конципирању поставке видео инсталација и амбијената тежи тоталном визуелном доживљају партиципативном за публику", записала је Гордана Добрић у тексту за ову изложбу.

Аница Вучетић је дипломирала сликарство на Факултету ликовних уметности 1986, а магистрирала 1989. године. Излагала је на више од 30 самосталних изложби, као и на многобројним групним изложбама у Србији и свету. Добитница је награде 23. Меморијала Надежда Петровић као и Политикине награде из фонда Владислав Рибникар (2008).

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво