Знакови

Биљана Томић, Добрила Денегри "Real Presence 2001 - 2010 - 2019"

Од 2001. све до 2010, сваке године у Београду организован је "Real Presence", манифестација намењена младим уметницима Европе. Аутори пројекта су кустоскиње Биљана Томић и Добрила Денегри, које су уз помоћ уметничких академија широм Европе организовале радионице и дружења/упознавања младих уметника у главном граду Србије.

Пројекат "Real Presence" покренут је и у намери да симболично означи почетак новог века и демократских промена након десет година рата, културног ембарга и велике политичке, економске и социјалне кризе. "Real Presence" био је више од уметничког догађаја, представљајући јединствени облик културног активизма. Залагао се за отвореност и инклузију, а почео је отвореним позивом младим уметницима и студентима уметности из различитих европских земаља да дођу у Београд, да буду "стварно присутни", и да тако створе конкретне и симболичке просторе уметничког изражавања, размене, солидарности и заједничког учења. "Real Presence" је имао и своја издања и на Венецијанском и Истанбулском Бијеналу, у Музеју савремене уметности "Castello di Rivoli" у Торину, а повезао се и са европским бијеналом "Манифеста".

Тих девет година деловања ове међународне уметничке радионице преточено је у публикацију која је представљена 7. марта у Музеју модерне уметности (MUMOK) у Бечу, потом и у Милану, а данас у 12 часова у Културном центру Београда. Самој промоцији претходило је низ активности (симпозијум, предавања, радионице), као својеврсно симболично подсећање на све оно што се дешавало у оквиру програма "Real Presence".

Гошћа емисије биће Добрила Денегри, коауторка пројекта "Real Presence".

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво