Како слушати музику?

КАКО СЛУШАТИ МУЗИКУ НА РАДИЈУ

Овог месеца навршило се 95 година постојања радија у Србији. Тим поводом октобарски циклус емисија Како слушати музику биће посвећен музици на овом медију. Уредница и водитељка је Горица Пилиповић.

Половином децембра 2014, а поводом 90-годишњице радија у Србији, Музиколошки институт САНУ организовао је научни скуп Радио као стуб развоја српске и југословенске музичке културе и уметности. У овом циклусу емисија Како слушати музику пренећемо делове излагања угледних учесника, музиколога, композитора, публициста, есејиста.
У првој емисији говорићемо о радију као новом техничком изуму, односно видећемо како се тај нови медиј, та нова технологија преточила у уметничко стваралаштво, како је то чудо технике инспирисало уметнике, како је уосталом и касније техника посредовала у уметности. Наиме, Радио Београд се први пут огласио када и Радио Беч. Било је то 1. октобра 1924. године. Техника се састојала од преносних уређаја, микрофона и клавира, а прва емисија је, заправо, био пренос концерта чланова Београдске опере. У ондашњој штампи забележено је да се концерт добро чуо на већем растојању.

Како слушати музику

Autor:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори емисија Како слушати музику. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи