Пут свиле

Дунхуанг

У различитим раздобљима Кинеског царства Дунхуанг је имао огроман значај као одбрамбени и културни центар на западним границама државе. Лоциран у близини једне од најважнијих тачака на путевима који спајају Европу и Азију, на западном крају пролаза Хекси и на источном крају пустиње Такламакан, вековима је означавао западну границу кинеске административне контроле и војне моћи.
Као најзападнија тачка Кине, Дунханг је постао и идеално место у коме су будистички монаси из Индије и централне Азије могли да се упознају са језиком и културом ове земље, пре него што зађу у њене централне области. Ту су, крајем  III века формиране најраније будистичке заједнице, а неколико векова касније фрескама осликан и скулптурама украшен комплекс готово 500 пећина-храмова Могао.
У данашњем ПУТУ СВИЛЕ историју Дунхуанга осликавамо уз музичку пратњу групе Пана Ђинга, квартета Red Chamber и харфисткиње Ву МенгМенг.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара