Хипократија

Кисеоник је живот

Гост емисије биће примаријус др Миодраг Живковић, специјалиста поморске медицине и експерт за хипербаричну и подводну медицину.

Хипербарична комора је затворени простор у коме је повишен притисак у односу на нормални, који износи 1 бар. Порастом притиска у комори убацивањем 100% чистог кисеоника из посебних боца, постиже се симулација подводног роњења на већим дубинама. Хипербаричне коморе нашироко се примењују у медицини, при чему је притисак у комори од 0 до 3 бара, али и у научном и истраживачком раду, тренажи ронилаца и код декомпресионог синдрома ронилаца и кисенских радника.

 

На простору бивше СФР Југославије, након Другог светског рата, прва хипербарична комора била је смештена у Институту за поморску медицину ратне морнарице ЈНА у Сплиту 1969, у коме се касније специјализовао и у њему радио и наш данашњи гост. У Београду је 1974. године при КБЦ Земун основан први Хипербарични центар у Србији под руководством др Николе Деклеве, да би 1994. Београд добио и први Завод за хипербаричну медицину.

 

Емисију припрема и води Момчило Б. Ђорђевић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво