Соларис

Тема емисије: Астрономија и древне грађевине

Саговорник: проф. др Драган Гајић, Природно-математички факултет Универзитета у Нишу.

Многа запажања о небеским појавама и њиховој правилности сежу до у сам освит забележене историје човечанства. Постоје бројна сведочанства и археолошки налази о томе да су многи од најранијих монументалних градитељских подухвата широм света били деликатно усклађени са цикличним кретањима небеских тела. Међу најпознатијим древним грађевинама чија се просторна оријентација често доводи у везу са поменутим кретањима свакако су велике пирамиде у Египту и мегалитски споменици у Европи.

Способности посматрања, бележења, а донекле и предвиђања астрономских феномена, од памтивека су играле изузетно значајну улогу у развоју цивилизације и сусрећу се на свим настањеним континентима и у готово свим културама. Иако је за велики број људи, услед ефеката урбанизације, непосредан додир са небеским сводом данас умногоме ишчезао из свакодневице, што свакако није лишено парадокса, савремени развој науке омогућује нам да наше исконско трагање за повезаношћу између нас самих, нашег живота и онога што видимо на небу сагледамо у светлу чињенице да смо поникли на једној планети која је делић величанствене и узбудљиве Васионе, као и да је гостољибивост наше планете према животу, кроз сложени сплет чинилаца, условљена разноликим процесима који се одигравају у нашем ближем или даљем космичком окружењу.

Разговор је први пут емитован 19. марта 2017.

Музички уредник: Ивана Ђорђевић
Тон-мајстор: Ненад Ђорђевић
Аутор емисије: Срђа Јанковић

Соларис

Autor:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво