Знакови

Мишко Шуваковић "Неоавангарда и концептуална умјетност у Хрватској", ДАФ, Загреб

У сарадњи с загребачком издавачком кућом "ДАФ", др Мишко Шуваковић је објавио књигу "Неоавангарда и концептуална умјетност у Хрватској" којом даје увид у дешавања на хрватској и југословенској уметничкој сцени шездесетих и седамдесетих година прошлог века.

Књига "Неоавангардна и концептуална умјетност у Хрватској" није историчарско-уметнички преглед, као ни критичка студија, већ би се пре могло говорити о теоријском разматрању питања која су Модерну увела у многобројне процесе од самоиспитивања до негирања, са многобројним варијететима између, а што је отворило путеве развоја постмодерне и савремене уметности. Непосредни повод за писање ове књиге јесте све већа заинтересованост иностраних институција и галериста за дела актера ове сцене.

Шуваковић у овој књизи маркира појаве и појединце, контекстуализује их с друштвено-политичко-идејним околностима који су извршили ревизију модернистичког пројекта. У суштини, књига се бави идејом да су тактичке праксе радикализиованих неоавангарди и концептуалне уметности тежиле "напуштању умјетности", те отварању прозора и врата атељеа, галерија, културних центара и музеја према спољашњем простору - свету око нас (њих).

То је значило да се начинио нагли и (повремено) брутални а повремено нежни отклон од царства "унутрашње нужности" ка концептуалистичком идеалу с краја шездесетих година изреченог у фрази "Live in Your Head". Напуштање уметности, наравно, није значило да је уметност одбачена у име нечега другог - значило је да је покренут трајни процес преиспитивања сврхе и функције уметности у друштву.

Гост емисије биће проф. др Мишко Шуваковић, декан Факултета за медије и комуникације у Београду.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара