Како слушати музику

Овог месеца гошћа циклуса КАКО СЛУШАТИ МУЗИКУ је музиколошкиња др Тијана Поповић-Млађеновић која ће нам говорити о томе како људски род чује и слуша музику, односно, како музички мисли.

Она већ десетак година истражује односе између музике и виших нервних делатности, као и музике и друштва, и своја открића је објавила у студији „Процеси панстилистичког музичког мишљења". Ту, на основу сазнања неуронаука, психологије музике, музичке теорије и музикологије, заснива властиту теорију о томе како човечанство музички мисли и како се то мишљење остварује као компоновање, извођење и слушање музике било где у свету и било када у његовој историји. Отуда и панстилизам у наслову ове студије, јер се Тијана Поповић-Млађеновић бави везама између музике и човека које су фундаменталне, па су зато панстилистичке - могу се открити у сваком музичком стилу и жанру кроз историју човечанства. Она, такође, поставља тезу да је кључна форма и кључни метод стваралачке музичке имагинације - фантазија, необична музичка врста која је, под овим именом, а током четири века, од ренесансе до почетка 20. века, подразумевала најразличитије формалне и садржајне обрасце, али је још изразитије је те обрасце кршила и мењала.

Уредница циклуса и саговорница Тијане Поповић-Млађеновић је Зорица Премате.

Како слушати музику

Autor:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори емисија Како слушати музику. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво