Степеник

НАСИЉЕ НАД СТАРИМА

У последњих десетак година Црвени крст Србије реализовао је истраживања која су имала за циљ да се подигне свест јавности о старењу и старости, али и о насиљу над старијима, као и да се на основу прикупљених података дају препоруке како би се унапредио положај старих у Србији. У овим истраживањима активно су учествовали психолог Наташа Тодоровић и др Милутин Врачевић, који су прошле године добили највеће признање за борбу против насиља над старима - Меморијалну награду „Розалија С. Вулф". Њу додељује Међународна мрежа за превенцију насиља над старијима (ИНПЕА) „особама које су показале посвећеност и верност идеалима Розалије Вулф у превенцији и смањивању насиља над старијима и промовисању свести о овом поблему кроз истраживања, едукације, јавне политике или праксу".

ИНПЕА је 2006. године установила 15. јун као Међународни дан борбе против злостављања старијих особа, а Уједињене нације су овај датум 2011. уврстиле у свој календар. На иницијативу Црвеног крста Србије, 15.јун се као Дан борбе против насиља над старима у Србији обележава од 2007. године.

Наташа Тодоровић и др Милутин Врачевић су коаутори публикација „Насиље над старијим особама" - студија о насиљу у породицама, „Увод у старење и људска права старијих" - пилот студија о финансијском злостављању старијих, „Добро чувана породична тајна - злостављање старијих", „Положај старијих на селу", „Старење у градовима"... Захваљујући награди коју су добили, Наташа Тодоровић и др Милутин Врачевић излагаће на Међународној конференцији у Кракову, а Наташа Тодоровић ће и модерирати панел дискусију о превенцији насиља над старима.

У данашњем Степенику о својим истраживањима говориће Наташа Тодоровић, психолог у Црвеном крсту Србије.

Аутор емисијe је Светлaна Јајић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво