Златни пресек

Сандра Лакићевић "Anisotropy", Галерија Дома омладине Београда; IN MEMORIAM: Александра Естела Бјелица

"Anisotropy" је пројекат кроз који млада уметница Сандра Лакићевић преиспитује опажање светла и визуелне динамике код посматрача, са циљем да изузме културални и социјални аспекат који унапред изграђује нашу перцепцију. Кроз серију радова, она жели да постигне да се опажај базира на примарном констатовању форме, без промишљања о самој линији и облицима. Ауторка кроз свој пројекат такође истражује и материјале, користећи различите врсте папира, које истиче као уметничке артефакте.

Од кинеских пиринчаних, до тежих акварел папира, уметница кроз реализацију пројекта преиспитује промене које се дешавају у односу на материјал и влакна од којих су ти папири направљени. На тај начин долази до изградње форме, али и до њеног деконструисања.

Сандра Лакићевић је основне и мастер студије завршила 2012. на Факултету ликовних уметности у Београду, да би школовање наставила на "LUCA School of Arts" у Бриселу, где је завршила своје друге мастер студије из области визуелних уметности. Изложба у Дому омладине јој је трећа самостална изложба.

IN MEMORIAM: Крајем августа, након дуге и тешке болести преминула је историчарка уметности кустоскиња Културног центра Београда Александра Естела Бјелица Младеновић. Студије историје уметности завршила је 1993. на Филозофском факултету у Београду. Од 2003. године радила је на месту кустоса Ликовне редакције Културног центра Београда и у овом периоду је приредила низ изложби појединих аутора, као и групних изложби. Друштво историчара уметности Србије доделило јој је 2010. године Награду за најбољу ауторску изложбу коју је реализовала у Музеју модерне уметности у Сент Етјену "Разоткривање/Подвучено сећање". Једна је од аутора који су приредили збирку текстова/критичких осврта на Октобарски салон "Пажња критика". Од 2004-те руководилац је Колекције Октобарског салона и иницијаторка њене дигитализације. Као омаж Александри Естели Бјелици Младеновић, издвојили смо један део разговора поводом представљања Колекције 2015. године.

Уредник и водитељ емисије: Сава Ристовић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво