Знакови

Биљана Ћирић "Шта кустосирање може/треба да буде?"

Нови (други) циклус међународног кустоског курса "Шта кустосирање може/треба да буде" окупио је учеснике из десетак земаља из целог света, који ће провести три месеца у Београду, а након теоријског дела, који се састоји од радионица и јавних предавања ментора, представиће се и сами изложбом.

Циљ курса "Шта кустосирање може/треба да буде" јесте да се кустоска пракса разматра унутар регионалних специфичности, али и да се обогати међународним искуствима кроз праксе излагања на теоријском и практичном нивоу. Међу учесницима овогодишњег циклуса нашли су се кустоси и уметници из Аустралије, Бразила, Казахстана, Русије, Киргистана, Велике Британије, Немачке, Бугарске, Пољске, Хрватске и Босне и Херцеговине.

Покретач пројекта, независна кустоскиња Биљана Ћирић, која живи и ради у Шангају, указала је да овогодишњи циклус представља континуитет у раду, уз наду да ће и ове године курс ојачати нову генерацију кустоса и стручњака, помажуц́и им да прикупе додатна знања и успоставе нове мреже и партнерства кроз програм.

Поред Центра за промоцију науке, програми ће бити одржавани и на другим локацијама, међу којима су Музеј савремене уметности, Музеј афричке уметности, Италијански институт...

Прво јавно предавање на тему "Изложба као језик/простор/чинилац противречних идеја, форми и искустава" одржао је 6. септембра у Салону МСУ кустос бечког музеја "Kunsthalle" Лука Ло Пинто који је представио своју праксу кроз различите улоге кустосирања, писања, истраживања, организовања изложби и објављивања књига, усредсређујући се на одређен број пројеката које је организовао унутар и ван разних институционалних оквира.

Гошћа емисије је Биљана Ћирић.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво