Чекајући ветар

Еколошки магазин

Тикве у рецељу и пихтија од боба ретко где има осим на Старој планини. Жене из тамошњих села сада имају своја удружења, а за специјалитете добијају награде широм Србије. Иако је до скоро било незамисливо да се жена јави за реч на збору месне заједнице - активне су, па и бројније од мушкараца у борби против изградње мини хидроелектрана. Миња Николић из Темске је покренула промене.

Замислите да се неколико милијарди људи смеје у једном заједничком минуту! То ће се и десити ако буде прихваћена иницијатива Светске асоцијације смех јоге да Олимпијске игре у Токију 2020. године почну управо тако. Наташа Лукић се томе нада и говори о благодети ове врсте смејања које зависи само од наше воље.

Некадашњи београдски клинци могли су да добију бесплатну карту за зоолошки врт у замену за кесу кестена. Звали су га "коњски кестен" јер се њиме хране папкари. Зову га и "балкански лепотан" због раскошне крошње и дивних цветова. Градско дрвеће дели скучени простор са људима, па им проређују дрворед, заливају их бетоном, оштећују машинама и аутомобилима. У свету арбори хирургија уступа место арбори култури. Ми смо, погађате, нехајни према ономе што имамо. Причу о дрвећу испричаће вам Љубомир Попара, који је већ пола века у Покрету горана Србије.

И врана је птица певачица. Њена песма не мора да вам се свиђа, али она има физиолошки доказ да је певачица - сирингу у грлу или, како се негде каже, певало. Чворак је добар имитатор, тетребима смета звук електричне тестере, а неки људи терају славује из дворишта јер њихов пас због песме не може да спава. О томе говори Слободан Кнежевић из Друштва за проучавање и заштиту птица Србије.

Причу о воденицама и љубави према њима, коју је преточио у цртеже и монографију, испричаће вам Милутин Дедић, сликар, путописац и есејиста.

Аутор и водитељ емисије је Александра Вукићевић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво