Ризница

Митови српске историје

"Сваки народ, па и наш, поред осталог, одувек је тежио томе да успостави или, тамо где је то сматрано потребним, обнови временом искидане нити историјског, културолошког, језичког, идентитетског, верског или државотворног континуитета. Та и таква потпуно разумљива потреба доводила је у појединим историјским раздобљима до својеврсног национално-романтичарског буђења или, пак, заноса током кога историчари уочавају поновно оживљавање, па чак и отворено креирање симболички прворазредно важних идентитетских и историјских елемената народне традиције, легенди и митова. Овај феномен посебо је уочљив у раздобљу читавог XIX а у нашем случају и у последњим деценијама XX века. Њега је, међутим, пратила једна, истина глобална, појава која се на најједноставнији и најјаснији начин може дефинисати појмом-измишљања традиције". (Из књиге Дејана Ристића "Митови српске историје")

Да ли се Стефан Немања служио златним виљушкама за трпезом са Фридрихом Барбаросом, или су обојица јели прстима, да ли је краљица Јелена Анжујска фрацускога рода, да ли су звона Нотр Дама одјекивала због победе Срба на Косову пољу, или због неког другог боја, два гроба деспота Стефана Високог, како је легенда победила истину и да ли је Краљевић Марко јунак, а Вук Бранковић издајник? О овим, као и другим запитаностима, из националне историје, у распону од средњег до двадесетог века, у емисији Ризница, говори историчар др Дејан Ристић, аутор књиге "Митови српске историје".

Аутор и водитељ: Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво