Пут свиле

Музика националних мањина Вијетнама

Народ Гие-триенг живи у вијетнамским провинцијама Кон-тум и Куанг Нам. Сваке треће године прави се велика светковина у којој учествује цело село. Тада се, за добру жетву, жртвује говече. У сложеној церемонији ове свечаности учествују и шесторица мушкараца који свирају дугачке уздужне флауте, које производе само по један једини тон. Мелодија се остварује пажљивим међусобним усклађивањем.
Слична врста сарадње потребна је и за свирање на инструменту "к лонг пут", који користи народ Ксо данг. Шест бамбусових свирала различите дужине смештају се на ниско постоље, око којег седи четворо музичара, најчешће жена, које свирају тако што поред отвора бамбуса ударају дланом о длан. Њихови дланови су при том повијени, па стварају снажну струју ваyдуха која изазива треперење ваздушног стуба у бамбусовој свирали.
Ове две, као и бројне друге извођачке праксе националних мањина Вијетнама откривамо у данашњем ПУТУ СВИЛЕ.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво