Антикотека

Песме 11. и 12. века

"Како су звучале секуларне песме пре 1000 година? Ко су били певачи и на каквим инструментима се свирало? Где и под којим околностима су њихове песме преживеле? Моземо ли се уопште надати реконструкцији музике из тако удаљеног доба?"

Ова питања су била разлог да Бенџамин Багби са својим ансамблом Секвенција крене у  истраживање и реконструкцију драгоцене, скоро изгубљене заоставштине световних песама средњег века. Један од изузетних резултата овог проучавања јесте и пројекат "Изгубљене песме Рајнског харфисте" који ће бити представљен у данашњој Антикотеци. У њему су музичари оживели скоро сасвим заборављене песме 11. и 12. века анонимног аутора, пронађене у рукописној копији Кентерберијског манускрипта који се чува у Универзитетоској библиотеци у Кембриџу. 

 

У рубрици Антикоскоп представљамо једну од младих звезда са сцене ране музике, британског чембалисту Натанијела Мандера.

Уредник и водитељ емисије је Бојана Жижић.

Антикотека Антикотека

Autor:
Бојана Жижић

Антикотека (недељом, 16.00-17.00) води слушаоце у свет ране музике и прати делатност уметника специјализованих за ову област који свирају на инструментима из епохе или њиховим копијама. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво