Чекајући ветар

Еколошки магазин

Пред крај живота немачки хемичар Јустус фон Либиг је рекао: "Пастер је био у праву!", али тада је већ било касно. Немачка, а и светска пољопривреда, одушевљено су прихватиле његов изум азотних вештачких ђубрива, одбацујући упозорења Луја Пастера да биологију треба оставити на миру. Чедо Јустуса фон Либига после сто година претворило се у монструма. Много старије људско искуство каже да може без хемикалија, па и без орања. У Београду је гостовао др Питер Свон, у оквиру светске турнеје са семинаром о ведској пољопривреди.

Осим проблема са вишком пестицида, у Србији имамо и проблем са ненаменским трошењем накнада за пољопривредно земљиште. Прецизне податке о томе има Еколошки центар Станиште из Вршца.

Од блата могу да се зидају и вишеспратнице. Земљана архитектура није ствар прошлости. О карактеристикама које је чине добром и за садашњост и за будућност говори архитекта Драгана Којичић.

Исељавање породица, одлазак младих, спора администрација, подсмевање добрим, али за укус структура, па и суграђана - сувише револуционарним идејама, не дешава се само у Србији. Аустријски градић Гисинг за двадесет година прешао је пут од свега набројаног до скоро потпуне енергетске независности, добре туристичке понуде и места где сви раде за заједничко добро. Милан Радић ће вам испричати причу о Гисингу, пројекту који може да помогне да понешто и препишемо.

Грађани Шведске не плаћају воду, градови дотирају батерије за бицикле, а примарна селекција отпада функционише одлично, вођена ставом: "Ми Швеђани најбоље сортирамо отпад!" Бајковите и мање бајковите детаље свакодневице описује Радмила Раковић, која у овој скандинавској земљи живи скоро шездесет година.

Аутор и водитељ емисије је Александра Вукићевић.    

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво