Ризница

Трибали-историјски најстарији познати становници Србије

Старобалкански народ који је у највећем делу последњег миленијума п.н.е. насељавао територију Србије, у обимној и богато илустрованој монографији "Трибали у археолошким и историјским изворима" Милорада Стојића, представљен је кроз обиље тешко доступне археолошке грађе, настале као резултат археолошких истраживања са бројних локалитета у Србији и северозападној Бугарској, значајних за реконструкцију генезе и развоја Трибала. За истраживање били су значајни антички историографски и литерарни извори Хекатеја, Херодота, Аристотела, Птоломеја (Лаговог сина) - будућег родоначелника династије хеленистичког Египта (чији је изданак и Клеопатра). Антички извори су оставил драгоцене податке о територији, карактеру, ратовима, обичајима и културној традицији Трибала.

О Трибалима-историјски најстаријим познатим становницима Србије, старобалканском народу који је у највећем делу последњег миленијума п.н.е. насељавао територију Србије, у овонедељној Ризници, говори археолог проф. др Милорад Стојић, аутор монографије "Трибали у археологији и историјским изворима".

Аутор и водитељ: Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво