Знакови

Марина Абрамовић "Пролазим кроз зидове", Самиздат Б92

Марина Абрамовић данас припада врху светске уметности. Суверено влада перформансом. Године 2010. више од 750 хиљада људи посетило је њену ретроспективу у Музеју модерне уметности у Њујорку (где је током одржавања изложбе изводила више од 700 сати перформанс "Уметник је присутан"). Године 2014. више од 110 хиљада људи сатима је чекало пред Галеријом Серпентина у Лондону да би видело њен перформанс 512 сати. Марина Абрамовић је начинила од свог имена бренд, који је једнако цењен и у елитној и у популарној култури. 

Изложба "Чистач" Марине Абрамовић отвара се 21. септембра у Музеју савремене уметности у Београду. Као својеврсни увод, примерен овој емисији, осврћемо се на аутобиографију ове уметнице "Пролазим кроз зидове", која се у издању београдског Самиздата Б92 појавила 2017. године. У овој књизи обухваћена је исповест Марине Абрамовић, од суморног одрастања, преко почетака бављења перформансом, до светског успеха. Потребно је напоменути да су мемоари, како стоји и у поднаслову књиге, ипак резултат бројних исповедања уметнице Џејмсу Каплану, који је своје записе преточио кроз прво лице у исповест.

Марина Абрамовић је расла и сазревала у дисфункционалној и породици и држави, а једино је уметност била та која је имала смисла и која јој је пружала психичку равнотежу. Управо када је стасавала као уметник, у Београду се оснива Студентски културни центар и шесторо младих уметника, истомишљеника (М. Абрамовић, Р. Тодосијевић, Г. Урком, Е. Милиојевић, З. Поповић и Н. Париповић) добијају своје место да стварају уметност која негира све до тада прихваћене уметничке норме. То је почетак једне блиставе, али ни мало лаке, каријере.

Гост емисије је Биљана Томић, историчарка уметности, дугогодишња уредница Галерије СКЦ и пријатељица Марине Абрамовић.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво