Контрапункт

Емисију "Контрапункт" посвећујемо недавно преминулом архитекти проф. др Предрагу Ристићу по чијим пројектима је саграђено више од 150 православних храмова.

Предраг Ристић је рођен у Београду 17. јануара 1931. године. Основну немачко-српску школу завршио је 1941. године, а гимназију краља Александра I 1949. године.

Дипломирао је 1956. године на Архитектонском факултету у Београду са оценом 10 са пројектом Саборне цркве и сопственом теоријом акустике, заснованој на математичкој теорији скупова. Још од младалачких дана интересује се за културу Лепенског вира коју самостално истражује и долази до открића и закључака који су се косили са званичним научним истраживањима, које је установио професор Драгослав Срејовић. Предмет спорења био је облик лепенске куће, која је по Срејовићу имала облик трапеза, а по Ристићу облик исечка. Како је Срејовић тада већ увелико био угледни професор на Одељењу за археологију, Ристић није могао да своју теорију одбрани у Југославији. Међутим, то успева на Универзитету у Грацу 1980. године, са тезом Реконструкције преисторијске архитектуре Лепенског вира где је докторирао са највећом могућом оценом 1980. године.

Био је члан УЛУПУДС-а, и предавач на бројним академијама у Европи. На Академији СПЦ за уметност и конзервацију био је професор од њеног оснивања.

Добитник је неколико престижних награда, најпре за филм - Сребрна награда на међународном фестивалу за научни филм у Западном Берлину (1974) и Прва награда за Југословенски научни ТВ филм (1970) као и Награде Принца Чарлса за пројекат црквеног дома у Бирмингему у Енглеској (1989), када се на додели награде појавио у традиционалној српској ношњи. За њом следи и Орден Светог Саве II реда (1990), за заслуге на пољу унапређења духовности и развоја сакралне архитектуре.

У најлепша здања која је пројектовао спадају црква у Требињу по тестаменту Јована Дучића, Саборни храм у Подгорици, црква у Апатину, на Равној Гори, Острогу, у Гацком, Пребиловцима, Убу, Бирмингену, Хановеру, Сиднеју...

Слушаоци Контрапункта су у прилици да чују како су се од православног градитеља, лепенца, медијалца и слободног мислиоца опростили митрополит Амфилохије који је у Цркви Светог Николе, уз благослов патријарха Иринеја, служио опело Предрагу Ристићу, као и историчар уметности Душан Миловановић и проф. др Мило Ломпар. У емисији ћемо емитовати и делове разговора које смо у разним приликама направили са Предрагом Ристићем као и делове до сада необјављеног аудио материјала сниманог током последњих месеци његовог живота.

Аутор емисије је Биљана Ђоровић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво