Позитивна трема

Разговор са Драгославом Станисављевићем Фредијем

Диплому основних и мастер студија трубе и музичке педагогије стекао је на Слобомир универзитету. Још током средњошколских дана свирао је у Филхармонији младих „Борислав Пашћан", Симфонијском оркестру РТС-a и тадашњем великом Џез оркестру Радио Београда. За време школовања освојио је Прву савезну и Прву републичку награду СФРЈ, а добитник је и неколико фестивалских и специјалних награда у области класичне музике. Године 1994. наставио је едукацију на Одсеку за џез музику на Музичкој академији у Грацу (Е. Холтанер) и већ током прве године постао члан Универзитетског биг бенда, који је водио Стјепко Гут, а са којим су наступали велики светски џез музичари (К. Тери, Б. Бејли, Б. Шо, Б. Брукмајер и други). По повратку у Србију, постао је стални члан Биг бенда РТС-а, и као трубач-солиста овог састава наступао са еминентним солистима попут Р. Чарлса, Џ. Фадиса, Д. Шур, П. Кинга, Б. Голсона, А. Фан Ројена и многих других. Усавршавао се код Џона Фадиса и Милета Павловића.

Од 2003. године је први трубач Биг бенда, а 2005. је изабран да представља Србију у оркестру European Jazz Youth Orchestra, који је под вођством аранжера, диригента и композитора Вика Вогела наступао на турнеји широм света поводом осамдесетог рођендана славног пијанисте Оскара Питерсона. Често наступа и са Д. Гојковићем као члан састава Duško Gojković Big Bend, Torino Big Bend, Duško Gojković International Summit Octet и других ансамбала. Као лидер Big Benda Soul Connection снимио је компакт-диск Balkan Project са Д. Гојковићем, Т. Лакатошем, М. Гонцијем, М. Гјаконовским и К. Рајблом.

Паралелно са извођачком и уредничком делатношћу, радио је и као професор трубе у СМШ „Јосиф Маринковић" у Београду. Од 2009. године је предводио семинар класичне и џез музике у Будви на коме су учествовали еминентни стручњаци (С. Гут, Т. Смит, Н. Мимо Митровић, М. Смит, Л. Тошић и др.) . Од 2011. године је музички уредник Биг бенда РТС-а.

Аутор емисије: Ана Ћирица

 

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво