Чекајући ветар

Еколошки магазин

То је ваш мозак, само бржи и бољи уз помоћ когнитивних појачивача: "паметних" лекова, енергетских пића, па и апарата који се једноставно, без присуства стручних лица, прикључују на главу - што посебно воле амбициозни родитељи. Више од половине студената, како је показало истраживање на узорку од три хиљаде њих са Универзитета у Београду, пред испит пије таблете или енергетска пића. Многима додатна енергија треба за предавања, па и за журке. Прво енергетско пиће појавило се у Јапану још 1962. године. Оно о чему се не говори довољно су ризици коришћења, а остају и етичке дилеме, на пример да ли је исто користити когнитивне појачиваче као и допинг у спорту? Пре него што осудите, размислите колико чоколаде и кафе дневно узимате. О томе говори Андријана Милошевић Георгиев.

Да ли вам лекове преписује лекар или комшиница? Можда козметичарка? Долазите ли у апотеку са сопственом идејом о томе шта треба да узмете у случају оваквих или онаквих тегоба? Сви знамо да се антибиотици не узимају на своју руку, али и даље многи то раде, "преписујући" их и деци. Да ли знате да је ризично узимати напамет и препарате који су у слободној продаји: капи за нос, капи за очи, мелеме на природној бази против разних екцема... Корисна знања пренеће вам Оливера Лазаревић.

Пластична кеса рођена је у Шведској 1965.године. Данас их има толико да сваког сата могу да обмотају планету седам пута. Пластика је смишљена да олакша и појефтини живот. Успела је и једно и друго, али испоставило се да је камата огромна и сад, кад стиже на наплату, плаћа се животима људи, животиња и биљака. Шта је чини толико опасном и која су могућа решења?

Да ли сте се некад запитали колика је стварна цена ваших фармерки? Ово питање садржи много слојева: друштвени, економски, еколошки - од израбљивања деце, производње која држи људе у сиромаштву, до испуштања токсичних хемијских супстанци у реке. О документарном филму RIVERBLUE: Може ли мода да спаси Планету, говоре Драган Гмизић и Даниел Павлић.

Аутор и водитељ емисије је Александра Вукићевић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара