Ризница

Предраг-Пеђа Ристић (1931-2019)

Ове седмице, у осамдесет осмој години живота, напустио нас је великан српске културе архитекта др Предраг Пеђа Ристић, Пеђа Исус. Рођен је у Београду 17. јануара 1931, дипломирао на Архитектонском факултету у родном граду са највећом оценом 1956. године, а докторирао је 1980. у Грацу са темом „Реконструкција преисторијске архитектуре Лепенског Вира". По његовим пројектима подигнуто је око 150 православних храмова код нас и у свету. За свој рад добија Прву награду принца Чарлса за пројекат црквеног дома у Бирмингему, у Енглеској, а носилац је и Ордена Светог Саве II реда. Свестрана, ренесансна личност, Пеђа Ристић пројектовао је и инструмент - дрдафон, за који је композитор Зоран Христић компоновао музику за филм „Хасанагиница". Био је члан Медијале, радио научно-документарне филмове, који су награђивани код нас и у свету, а памтимо га и по оргиналним телевизијским емисијама. Аутор је књига „Истина о Лепенском Виру" и „Колач". Ово су само детаљи огромне животне и радне биографије великана српске културе архитекте Предрага Ристића, који се у Господу упокојио 5. августа 2019. у родном Београду, а времену и генерацијама остаје да проникну у све сфере једног јединственог живота и огромног опуса Пеђе Исуса. 

О животу и делу архитекте др Предрага Ристића, пројектанта око 150 изграђених цркава, свестраном уметнику који нас је напустио почетком ове седмице у 88. години, у овонедељној Ризници говори његов дугогодишњи пријатељ и сабеседник Горан Раденковић, професор Богословије Светог Саве у Београду.

Аутор и водитељ: Душанка Зековић

 

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара